PBIS a duševní zdraví na mezinárodní konferenci

domů / blog / PBIS a duševní zdraví na mezinárodní konferenci
PBIS a duševní zdraví na mezinárodní konferenci

Dnes vystoupila členka našeho expertního týmu, Mgr. Anna Kubíčková, na Mezinárodní konferenci pro inkluzi osob se speciálními vzdělávacími potřebami ICIPSEN v Hradci Králové. Příspěvek i článek do sborníku z konference se zaměřuje na pilotní implementaci systému PBIS v ČR, který díky podpoře Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové v rámci programu Active Citizens Fund s ČOSIV už přes rok postupně zavádíme na třech základních školách.

Celý program konference naleznete zde. Anna Kubíčková vystoupila v odpolední sekci č. 1 tematicky zaměřené na oblast Intervence u osob se speciálními potřebami (dětí raného a předškolního věku, žáků a studentů se SVP; dospělých a seniorů se zdravotním postižením) z pohledu teorie a praxe.

Mgr. Anna Kubíčková dlouhodobě upozorňuje:

  • Na vysoký počet dětí a mladistvých, zažívajících negativní zkušenosti ovlivňující vzdělávání, chování, duševní i fyzické zdraví, poukazuje studie ACE. V ČR je podle WHO pouze 38 % osob, které v dětství nezažili negativní zkušenosti z jedenácti kategorií, mezi něž patří například fyzické týrání, zneužívání nebo separace rodičů. Z tohoto pohledu je nutné duševní zdraví dětí podporovat plošně a dlouhodobě, což je možné prakticky pouze se zapojením škol.

 

  • Aby mohly školy minimalizovat dopady negativních zkušeností v dětství, ale také budovat resilienci do dalšího života, měly by zavést tzv. trauma respektující přístup, což ve většině případů obnáší také změnu přístupu k náročnému chování žáků ve smyslu zjišťování potřeb a funkce chování a efektivní řešení problematických situací.

 

  • Systém PBIS je příkladem trauma respektujícího přístupu, který navíc poskytuje rámec pro implementaciaci dalších evidence-based intervencí. Jeho výhodou jsou především praktické rady a návody pro pedagogy a systém jednoduchých nástrojů pro zjišťování možností rozvoje školy.

Více informací a současný průběh projektu se dočtete v příspěvku z konference.

Projekt podpořil Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a zmocnění znevýhodněných skupin. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..